FICGLB – STONEWALL 50 ANYS DESPRÉS

Enguany es commemora el 50è aniversari dels aldarulls de Stonewall, que van tenir lloc a Nova York l’any 1969, i que van marcar l’inici de l’alliberament pels Drets LGTBI.

Des de la secció anual del FICGLB, Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona, hem seleccionat films que reflecteixen les inquietuds dels joves, tenint molt en compte el treball de la dona cineasta, que té un destacat rol en els films programats, ja sigui com a directora, guionista, documentalista o actriu, de curtmetratge, documental o film de ficció. En ells es tracten temàtiques LGTBI (Lèsbica, Gai, Transgènere, Bisexual i Intersexual). Des del respecte a la identitat i els sentiments en la vellesa (Lo que no se ve, curtmetratge premiat pel públic en el FICGLB 2018) fins a la relació sentimental amb diferència d’edat (Román), passant pel descobriment de l’amor a la presó (Cárceles bolleras), l’assetjament a l’escola (Revés -Inside Out-), la nena que no s’identifica amb la seva identitat de gènere (Erick), i l’origen de l’alliberament transsexual a Catalunya (600 metres de llibertat).

Xavier-Daniel (director i programador del FICGLB, fundador a Catalunya, fa 25 anys, del
primer certamen cinematogràfic de l’Estat espanyol especialitzat en temàtiques LGTBI).

600 METRES DE LLIBERTAT
Fab Llanos | Espanya | 10′

 

PRODUCTOR. Fundació Àmbit Prevenció del Raval de Barcelona

Les Rambles de Barcelona han estat motiu de l’alliberament transsexual de les protagonistes.

CÁRCELES BOLLERAS
Cecilia Montagut | Espanya i Argentina | 66′

 

GUIÓ. Cecilia Montagut EDITOR. Cecilia Montagut FOTOGRAFIA. Cecilia Montagut PRODUCTOR. Cecilia Montagut i Raquel Osborne REPARTIMENT. Andrea Noemí Vera, Dolores Juliano, Concha Yagüe, Mar Sánchez, Katia Reimberg, Marta Dillon, Estibaliz de Miguel, Ana María Bruña, Inés Herrero, María Ruíz Torrado, Raquel Osborne, Pedro Montagut, Roser Rius Camps, David Urra, Silvia Reyes, María Jesús Lastra i Lucas Platero.

Juntament amb històries d’expresses i investigadores, el documental “Cárceles Bolleras” descriu la realitat de les dones entre les reixes i com la desigualtat de gènere afecta les seves vides allí. En aquestes circumstàncies, el desig lèsbic es converteix en una forma de resistència davant de la institució penitenciària.

ERICK
Boris Guzmán | Puerto Rico | 6′

 

GUIÓ. Frances López i Boris Guzmán EDITOR. Yaritza Alicea FOTOGRAFIA. Gerardo Gómez PRODUCTOR. Juan Matos REPARTIMENT. Carolyn Berrios, Ariel Orama i Keyla Mariano

Erick és una jove que se sent nascuda en el cos equivocat i intenta descobrir qui és en realitat, enfrontant l’acceptació o el rebuig dels seus pares.

LO QUE NO SE VE
Lamberto Guerra | Espanya | 5′

 

GUIÓ. Lamberto Guerra EDITOR. Vasni Ramos i Lamberto Guerra FOTOGRAFIA. Vasni Ramos MÚSICA. Jonay Armas PRODUCTOR. Lamberto Guerra REPARTIMENT. Lorenza Machín, Sofía Privitera, Alba Tonini, Tara Machín i Paloma Albaladejo

Lorenza va camí dels 80, acaba de quedar-se vídua i decideix tornar a la seva llar de joventut. La seva filla, Tara, no ho aprova, però les seves nétes, Sofia i Alba, decideixen acompanyar-la… Una història mínima, tan senzilla com necessària.

REVÉS
Teresa Martino | Argentina | 13′

 

GUIÓ. Alejandro Campos EDITOR. Teresa Martino FOTOGRAFIA. Paolo Columbro MÚSICA. Margos Rodríguez PRODUCTOR. Teresa Martino REPARTIMENT. Zarén Gorosito, Verónica Koziura, Brandon Cosma, Daniela Martino, Edgardo Sánchez, Soledad Perchante, Salvador Moreyra, Delfina Alvarez, Emerson Speratti, Gonzalo Ibarguren i Santiago Kalinosky

Uns pares exigents. Una escola exigent. Una educació pensada per a guanyadors. Damián suporta l’assetjament escolar com la majoria, en silenci.

ROMÁN
Majo Staffolani | Argentina | 61′

 

GUIÓ. Majo Staffolani EDITOR. Majo Staffolani i Luca Castello FOTOGRAFIA. Mariana Bomba MÚSICA. Flor Bobadilla PRODUCTOR. Vanessa Ragone REPARTIMENT. Carlo Argento, Gastón Cocchiarale i Gabriela Izcovich

Un inesperat despertar sexual i l’ocultació d’un desig ineludible constitueixen el principal motor de Román, un relat sobre l’auto descobriment en el qual un callat agent immobiliari comença, gairebé sense adonar-se, a sentir-se atret per un altre home, vint anys més jove.

Catalan Catalan English English Spanish Spanish
Shares
Share This